Poczuj miętę! - zalety, właściwości, zastosowanie

Mięta pieprzowa, znana i popularna szczególnie latem, nie tylko zdobi nasze szklanki z wodą i cytryną dając nutę orzeźwienia w niesamowitym upale, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Liście tego przepięknie pachnącego zioła mogą pływać w szkle praktycznie o każdej porze roku.


Polecani dietetycy

Czas poczuć miętę  - wiedza w pigułce z ziołolecznictwa  na pewno się przyda :)
Mięta należy do grona najstarszych roślin leczniczych na świecie. Podania głoszą, że niejaka nimfa Mentha, która była kochanką Hadesa została zamordowana w afekcie przez żonę swojego wybranka Persefonę.  Jednakże bogowie dokonali magicznej zamiany nimfy w roślinę, tak aby ponownie mogła w nieco innej odsłonie zaistnieć na ziemi. I tak właśnie o to mamy miętę :)

Mięta w czasach starożytnych
Wówczas nazywano ją albo "koroną Afrodyty" albo określano mianem "Mentha venera". Robiono z niej wieńce dla nowożeńców a także nacierano stoły aby swym intensywnym aromatem pobudzała zmysły. Kładziono pod poduszki, między stroje, była także środkiem czyszczącym naczynia ale i także afrodyzjakiem. Roślinę tą znajdowano także w grobach faraonów, na dowód czego mięta funkcjonowała w egipskim świecie.
Gatunek mięty pieprzowej wynaleziono w 1696 roku w jednym z ogrodów angielskich. I tak nieco modyfikowana na przestrzeni wieków przetrwała do dziś. W Europie była rośliną hodowaną przez zakonników i z tamtych czasów także pochodzą świadectwa, iż mięta oczyszczała energię, zapobiegała zdradom, przyciągała pomyślność i pieniądze, była medykamentem na ukąszenia, wstrzymywała laktację.


Jak w dzisiejszych czasach działa mięta pieprzowa?  Na jakie dolegliwości można stosować to niezwykłe zioło?

Sprawdźmy:
- zaburzenia trawienia
Może łagodzić bóle, wzdęcia, niestrawności, niweluje skurcze jelit, przyczynia się do zmniejszenia nasilenia mdłości i wymiotów, wskazana jest do stosowania przy zespole jelita drażliwego;
- choroby wątroby i dróg żółciowych
Jest naturalnym środkiem  wspomagającym przy chorobach takich jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica żółciowa, zapalenie bądź niewydolność wątroby;
- zatkane zatoki oraz infekcje


Mięta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe; udrażnia jamę nosową, zabija niektóre rodzaje bakterii i wirusów, chroni naturalne środowisko w jamie ustnej, zmniejsza uporczywy kaszel, ból zatokowy, objawy przeziębienia;
- bóle głowy i migreny
Mentol działa rozluźniająco, chłodzi, przynosząc ulgę, zwiększa przepływ krwi zmniejszając ból; polecany jest tu olejek miętowy, który nałożony w okolice skroni i czoła może zniwelować dolegliwości;
- dolegliwości skórne
Dobry środek na zmniejszenie i przyspieszenie gojenia opryszczki; odprężenie dla stóp;

- koncentracja
Udowodniono, że picie herbaty miętowej może przyczynić się do zwiększenia koncentracji a także poprawić pamięć.


Jak wykorzystywać miętę?
- napar

1 łyżka liści na 2 szklanki wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem około 10 minut;
- płukanka ( np. na gardło)
1 łyżka liści na 1 szklankę wrzącej wody, po ostudzeniu płukać gardło;
- inhalacje
miskę wypełnij wrzątkiem, połącz kilka kropel olejku miętowego  ze świeżymi liśćmi mięty, przykryj głowę ręcznikiem i wdychaj zdrowotną miksturę;
- listki mięty połącz z oliwą z oliwek i grubą solą morską;  nałóż maskę na stopy i pozostaw 15 minut, następnie zmyj.



Poczuliście miętę ?
Mam nadzieję że tak :) Stosujcie i dla smaku i dla zdrowotności:)

Autor:

Podobne artykuły

Jakie ryby warto jeść?

"Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień, na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień (...)" to słowa słynnej piosenki z repertuaru Kabaretu Starszych Panów :) Ale czy utwór ten doskonale nie wpisuje się w wakacyjne wędkowanie i spędzanie wolnego czasu na łonie natury? :) Oczywiście, że tak.  Wielu z nas lubi odpoczywać przy jednym z najspokojniejszych i jednocześnie wymagających dużo cierpliwości hobby, jakim jest połów ryb. Jezioro, cisza, spokój, wędka i my ;)
Złowienie ryby to pół sukcesu, drugie pół stanowi jej sprawienie:) Dla niektórych to wyzwanie a dla niektórych codzienność:) Dowiedzmy się jednak, jakie okazy korzystnie wpływające na nasze zdrowie można złowić w najlepszej porze roku, czyli latem :)

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Owocowy zawrót głowy

Zdrowe, kolorowe, soczyste owoce pachnące słońcem, latem, dobrym, wakacyjnym nastrojem :) Korzystajmy z takich dobrodziejstw, póki sezon w pełni:) Nie ma lepszego okresu, by dostarczyć sobie zdrowe, dobre, witaminowe kalorie z natury :) Pamiętajmy o różnorodności i odpowiednim zbilansowaniu a nasze ciało i dusza trafią do owocowego raju;) A jak trafić na właściwy tor? :)

Małgorzata Łyżniak
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji